EXTRA Loose Parts Congres
Donderdag 25 januari 2024 - Antwerpen

Ook dit congres is UITVERKOCHT

We laten heel wat experten uit Vlaanderen en Nederland aan het woord over loose parts play en alles wat daarbij komt kijken: loose parts voor baby's, veiligheid en de preventieadviseur, inclusief spelen met loose parts, internationale voorbeelden, praktijkverhalen uit kinderopvang, scholen en openbare ruimte: het komt allemaal aan bod!

Bovendien lanceren we daar ons gloednieuw plan rond loose parts.

Ons congres staat open voor elke loose parts fan: of je nu kinderbegeleider, leerkracht, pedagogisch ondersteuner, coördinator, ontwerper, pedagogisch medewerker of directie bent. Voor iedereen die met kinderen werkt op school, in de vrije tijd en in openbare ruimte.

Hieronder vind je de praktische gegevens en lees je wat er zoal op het programma staat.

Alle praktische gegevens

  • Wanneer? Donderdag 25 januari 2024
  • Hoe laat? Welkom vanaf 9u, we starten om 9u30. Om 17u zwaaien we iedereen uit
  • Waar? Het Werkhuys in Borgerhout: met de trein naar Antwerpen-Centraal en dan 20 minuten wandelen. 
  • Wat kost dat? 90 euro per persoon, inclusief btw, speelplezier, inspiratie én een loose part naar keuze. Je kan na het inschrijven meteen betalen of je facturatiegegevens achterlaten.


Op het menu:

9u30 - Keynote "De magie van spelen met loose parts"

Bart Straetman van Speelmakers neemt je mee in het verhaal van loose parts play. We duiken in de filosofie en vertellen je alles over deze heerlijke manier van spelen. 
Een gezamenlijke kick-start voor een boeiende dag!



10u tot 11u - Keuzesessies deel 1

Op je inschrijfformulier kies je één sessie uit elke blok met keuzesessies

Dat mag (niet) van Kind en Gezin (Danslokaal)
Wc-rollen zijn onhygiënisch, autobanden zitten vol schadelijke stoffen en houten planken zitten vol splinters. Zijn dit onaanvaardbare risico’s? Wat denk jij? En wat zou Kind en Gezin hiervan denken? Benieuwd naar de visie op veiligheid en risicoanalyse van Opgroeien? Kom dan zeker luisteren.
Yasmine De Mesel en Veerle Devlieger - Agentschap Opgroeien
Kind en Gezin is het aanspreekpunt voor alle (aanstaande) ouders en jonge kinderen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien.

Loose parts als ingrediënt voor waardevol risicovol spelen (Klaslokaal 1)
Kijken we met schrik en wantrouwen naar spelen met loose parts? Of zien we het juist als een kans voor kinderen om te experimenteren, vrijheid en plezier te ervaren en zo hun eigen grenzen te ontdekken en verleggen? Een dunne balans soms, maar mits de juiste visie en aanpak, openen loose parts een nieuwe wereld vol mogelijkheden. Kom ze mee ontdekken in deze niet-levensgevaarlijke sessie.  
Helena Sienaert - Arteveldehogeschool

Kinderen als architect van hun eigen speelomgeving (Koepelzaal)
Aan de hand van inspirerende voorbeelden uit verschillende hoeken van de wereld, onderzoeken we de ruimte die kinderen nodig hebben om zich te ontpoppen tot krachtige onderzoekers en vindingrijke architecten van hun eigen speelomgeving. We ontdekken welke materialen en omgevingen verwondering en nieuwsgierigheid in kinderen opwekken, kinderen stimuleren om samen te werken, ideeën te vormen, problemen op te lossen en eigen, unieke belevingswerelden te creëren.
Eva Marechal - Hop Up

Verhalen uit de praktijk: scholen (Klaslokaal 2)
Drie scholen vertellen hoe ze loose parts integreerden op de speelplaats/schoolplein. Met foto's en verhalen laten we zien wat werkt en wat uitdagingen zijn. Mét kans om jouw vraag te stellen en uit te wisselen.
Basisschool Balder (Brussel) en Prisma (Gent)



11u15-12u15 - Keuzesessies deel 2

Baby's en loose parts (Klaslokaal 1)
Ja, ook baby's en loose parts zijn een geweldige combinatie. Een essentiële combinatie zelfs. Kom in deze sessie ontdekken waarom loose parts zo waardevol zijn voor baby's. We zoomen in op hoe baby's spelen en welke loose parts hun spel, plezier en ontwikkeling optimaal ondersteunen.
Veerle Derave - VCOK

De natuur is de beste loose part (Danslokaal)
Waarom is spelen in de natuur zo belangrijk voor kinderen? En wat maakt dat de natuur een rijke speelomgeving is? We duiken in losse natuurlijke materialen, de weerselementen en geven concrete tips mee om meer en beter in de natuur te spelen, met loose parts. 
Anna Leonard - Goodplanet

Materiaal verzamelen en speelklaar maken (Koepelzaal)
Helemaal overtuigd van loose parts play? Starten maar! De eerste materialen komen spontaan en vlot binnen, daarna wordt het soms zoeken en zwoegen. Hoe nu verder? Materiaal verzamelen, opbergen, speelklaar maken…Het zijn belangrijke stappen in je loose partsproces. We duiken in de praktijk en geven je een buffet vol tips om leuk en gevarieerd materiaal te vinden en dat materiaal speelklaar en voldoende veilig te maken. Zo maak je écht een goede start met het spelen met loose
parts.
Emmanuel De Clerq - MateriaalMagazijn bv

Verhalen uit de praktijk: speelpleinwerking en buitenschoolse opvang (Klaslokaal 2)
Hoe geef je spelen met loose parts een plaats in de buitenschoolse opvang of op een speelpleinwerking? Drie werkingen vertellen hun verhaal en beantwoorden al jouw vragen. 
BKO en speelpleinwerking Dentergem en BKO Bornem



12u15 - Speels intermezzo

Muziek, loose parts en ... spelen maar!



12u15 - 13u30 - Middagpauze vol inspiratie

Ontdek onze loose parts box, ton en kist, bekijk voorbeelden uit de hele wereld of ga zelf aan de slag met onze loose parts speelimpulsen. Natuurlijk voorzien we ook een heerlijk brood-buffet en er is genoeg tijd om bij te babbelen. 



13u30 - 14u30 - Keuzesessies deel 3

Samen spelen met loose parts: woest aantrekkelijk (Koepelzaal)
Bij samenspelen draait het om contact leggen tussen kinderen met en zonder beperking, plezier maken en vervolgens het contact verdiepen. Wat maakt loose parts bij het samen spelen zo woest aantrekkelijk? Hoe stel je je als begeleider op? Wat doe je wel/niet? 
Franziska Nath - SpelenMaar / Empowerment by playing

Een preventieadviseur aan het woord (Klaslokaal 2)
"Geweldig die loose parts, maar dat krijg ik er nooit door bij onze preventieadviseur." ... Is dat zo? Het spelen met loose parts is geen zwart-wit-verhaal wanneer het over veiligheid gaat. Het vraagt visie, nuance, een beetje kennis, durf en dialoog. En bovenal: een open geest. We laten een preventieadviseur (GDD inspecteur) zelf aan het woord. Om je te inspireren, te ondersteunen en op weg te helpen naar een positieve samenwerking met je eigen preventieadviseur.
Ben Walschaerts - preventieadviseur-coördinator Stedelijk onderwijs Antwerpen 

Verhalen uit de praktijk: kinderdagverblijven (Danslokaal)
Loose parts en jonge kinderen: een heerlijke combinatie! Drie kinderdagverblijven vertellen hoe ze het aanpakken en tonen je inspirerende foto's. Mét ruimte om jouw vraag te stellen.
Onthaalouder Jorina (Motena Roeselare) en kinderdagverblijf Patjoepelke Lokeren

Groene speelruimte ontwerpen voor loose parts play (Theaterzaal)
Laat je inspireren met een waaier aan concrete ideeën, foto’s en natuurrijke speelse ontwerpen die tegelijk goed doordachte én praktisch in gebruik zijn. Tover ook jouw speelplaats om tot één grote levende uitnodiging voor creatief spel met losse materialen en natuur.
Katrijn Gysel - Klimaatgezonde speelplaatsen provincie Oost-Vlaanderen en Springzaad



14u45 - 15u45 - Keuzesessies deel 4

Loose parts play: de 'veiligheids'uitdagingen en kansen (Klaslokaal 1)
Wie ervan uitgaat dat de veiligheidsregels het gebruik van los spelmateriaal onmogelijk maakt, heeft het bij het verkeerde eind. Meer nog, de bestaande wetgeving faciliteert zelfs het gebruik door voor deze specifieke materie een soepelere veiligheidsaanpak te voorzien.
Koen De Maertelaere - The European Competence Center for Playground Professionals

Loose parts: armoedig spel? (Klaslokaal 2)
Wat is spelen? Wat is armoede? Wat als je weinig speelgoed hebt om mee te spelen? Heb je dan minder speelkansen? We onderzoeken hoe we elk kind meer speelkansen kunnen bieden.  
Aaron Van Parys - Onderwijscentrum Brussel

Spelen en leren met loose parts (Theaterzaal)
Loose parts kun je op verschillende manieren inzetten voor spelen en leren. De materialen dragen bij aan het spontaan leren uit vrij spel of kunnen doelgericht ingezet worden. Hoe kun je spelen en leren combineren aan de hand van loose parts? Dat onderzoeken we in deze sessie!
Suzanne en Pleun - Speelmakers

Gezellige chaos of strakke structuur? (Koepelzaal)
Een van de meest gestelde vragen is: hoe ruim je al dat materiaal op en zorg je ervoor dat het overzichtelijk blijft? We starten met enkele basisprincipes en werken die verder uit in concrete systemen en voorbeelden. We geven je inspiratie voor binnen en buiten, voor kleine en grote materialen en wisselen uit over de meest voorkomende opruimkwesties.
Amke - Speelmakers



15u45 - Speels intermezzo 

We bouwen een knotsgekke stad, boordevol loose parts, mét officiële opening!



16u - Receptie

We proosten op een boeiende dag!
Voor je naar huis gaat, kom je langs de souvenirkasten en kies je je favoriete loose part uit :-) Veel speelplezier!


© 2024 Speelmakers CV - BTW BE 0689.927.742 - info@speelmakers.be
inhoud ontwikkeld samen met VDS vzw
fotografie door Wildebras & Speelmakers - privacy policy - cookie policy - sitemap Quoted: Websites met méér
Schrijf in voor de update!

Laat je mailadres achter voor inspiratie en nieuws over loose parts play